Zeker van een Baan - Centrum Transport en Logistiek

Leren en werken

Wil je je vrachtwagenrijbewijs halen of werken in een magazijn? Als je weet van aanpakken, flexibel bent, tegen stress kan en goed kan samenwerken dan is leren en werken (bbl) voor een baan in de Transport & Logistiek wat voor jou. Goederen of personen veilig op tijd en tegen lage kosten van A naar B krijgen. Dat is jouw uitdaging. Wil jij vervoer zo slim mogelijk plannen, in een werkplaats of magazijn de handen uit mouwen steken of zelf de weg op met een truck? Met je diploma via CTL kan je aan het werk bij bedrijven in de regio.

Opleidingen

  • Chauffeur Wegvervoer / chauffeur Verhuizer BBL Niveau 2
  • Logistiek Medewerker BOL/BBL Niveau 2
  • Logistiek Teamleider BOL/BBL Niveau 3
  • Logistiek Supervisor BBL Niveau 4

Chauffeur Wegvervoer / chauffeur Verhuizer

Als chauffeur wegvervoer is de vrachtauto jouw werkplek. Het soort vrachtauto hangt af van je lading, maar jij kunt overweg met allerlei types. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, een trekker-opleggercombinatie, veewagen, koelwagen of tankwagen. Je vervoert lading tussen één of meerdere laad- en losplaatsen. Dat doe je in binnen- en soms ook in het buitenland. Het is niet alleen een rondje om de kerk rijden. Je bent bij het hele proces betrokken. De lading moet je zo efficiënt mogelijk laden en zekeren, vervoeren en lossen. Je maakt een routeplanning en houdt daarbij rekening met de verplichte rij- en rusttijden. Daarnaast regel je zelf klein onderhoud aan de vrachauto en houd je de vervoersadministratie bij.
Je hebt als chauffeur wegvervoer veel verantwoordelijkheden. Je zorgt ervoor dat je lading volgens afspraak op tijd bij de klant is. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtauto, de lading e nvoor de veiligheid van de medeweggebruikers en jezelf. En door zuinig te rijden belast je het milieu niet onnodig. Je werkt voornamelijk zelfstandig, vaak buiten kantooruren en meestal onregelmatig. Het is fysiek best zwaar werk. Je zit soms lange tijd achter het stuur en moet daarbij geconcentreerd blijven. Je vertegenwoordigt je werkgever bij de klanten en op de weg. Jouw gedrag en uiterlijk maakt je het visitekaartje van het bedrijf!

Met de vlam…. ?
Dat kan met een niveau 2 diploma. En als je uitgevlamd bent, kan je gaan voor Logistiek teamleider.

Logistiek Medewerker

Als logistiek medewerker los je binnenkomende goederen uit vrachtwagens en containers. Je controleert deze op beschadigingen en op het juiste aantal. Vervolgens zet je ze op de goede plek in het magazijn. Je verzamelt de goederen die door de detailhandel bij de groothandel aan de hand van magazijnorders zijn besteld. In een administratiesysteem houd je bij wat er binnenkomt en wat er het magazijn weer verlaat.
Je kunt na je opleiding aan de slag bij bijvoorbeeld logistieke dienstverleners. Denk aan distributiecentra en productiebedrijven. Meestal werk je eerst onder begeleiding.

En straks verder?
Als je eenmaal 16,5 jaar bent, kan je denken aan Chauffeur Wegvervoer.
Of wat dacht je van Logistiek Teamleider?

Logistiek Teamleider

Als logistiek teamleider plan en organiseer je de logistieke zaken in een magazijn. Dat doe je bijvoorbeeld bij een transporteur, distributiecentrum, fabriek of grote winkel zoals een supermarkt of warenhuis. Je bent bij het hele proces betrokken. Jij helpt mee bij het ontvangen, sorteren en verzenden van goederen. Ook zorg je voor het verdelen van het werk onder de medewerkers. Je werkt zowel op kantoor als in het magazijn. Je weet veel van logistieke systemen, automatisering, scanners en computersystemen. Lopen zaken niet goed of denk je dat je beter kan? Dan geef jij dat door aan jouw leidinggevende. Als teamleider stuur je ook medewerkers aan en controleer je hun werk.

Teamleider worden?
Dat kan met een diploma op niveau 2. Daarna kan je doorgroeien naar Logistiek Supervisor.

Logistiek Supervisor

Jij zorgt ervoor dat er in een magazijn foutloos en efficiënt gewerkt wordt. Je geeft leiding aan één of meerdere medewerkers of teamleiders, maakt planningen en houd je vooral bezig met het beleid. Daarin bekijk je onder andere wat je aan mens en materieel nodig hebt om het werk goed te kunnen uitvoeren. Je legt vast wat er goed gaat en ook hoe de logistieke processen beter zouden kunnen. Over dat laatste overleg je met je leidingevende. Verder zie je er bijvoorbeeld op toe dat er veilig wordt gewerkt en dat het materieel in goede staat is. Je werkt eerst onder begeleiding, maar kunt doorgroeien tot logistiek manager met meer verantwoordelijkheden. Er wordt van jou verwacht dat je straks veel weet van bijvoorbeeld planning en organisatie, administratie en personeelsmanagement.

Verder leren?
Het hbo verwelkomt je graag, er is keuze genoeg om je carrière een mooi vervolg te geven.

Ik heb interesse
Scholieren kunnen leren en werken

Wat is bol en bbl?
BOL betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat overdag naar school, maakt praktijkopdrachten en loopt stage voor een bepaalde periode.
BBL betekent beroepsbegeleidende leerweg. Oftewel leren en werken; minimaal 1 dag in de week naar school en meestal vier dagen werken in een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf.

Mbo-opleidingen hebben verschillende niveaus (2 t/m 4). Die zie je bij de omschrijving van de opleiding staan.
Welke vooropleiding heb je nodig? Voor het mbo is de gewenste vooropleiding vmbo of havo. Heb je een ander diploma, dan wordt tijdens het plaatsingsgesprek gekeken onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.
Landstede ontvangt je aanmelding het liefste voor 1 oktober of voor 1 mei.

Schoolgeld

Een opleiding met baangarantie!

heb je interesse? wil je meer informatie of twijfel je nog? vul het formulier in dan nemen wij snel contact met je op.

Hoe beweegt jouw leerloopbaan?

van Buuren vrachtwagen

Intake

Je volgt je BBL-opleiding bij Landstede (locaties in Harderwijk en Zwolle). Je hebt dan ook een intake met de scout van deze school. Vul je gegevens in en hij neemt contact met je op.

Werken & leren

Na je mbo-inschrijving, volgt een gesprek om te bepalen bij welk CTL-bedrijf je het beste past.

1 dag naar school

Op school leer je de theorie, op het werk de praktijk.

4 dagen werken

Je verdient ook al wat, dat is mooi meegenomen!